top of page

Oaia neagră din familie

”Oaia neagră”

De când te știi, ești considerată 'oaia neagră' a familiei? Părinții au preferat-o întotdeauna pe sora ta? Orice ai face nu îi poți mulțumi pe ai tăi? Nu crede chiar tot ce ți se spune, problema s-ar putea să nu fie a ta.

Copilul care poartă această povară se dezvoltă marcat de ceea ce i se spune. Ar putea avea mai puțină încredere că poate reuși în viață și crede că sunt adevărate toate criticile care i se aduc. Deloc surprinzător, chiar va deveni "prost", "leneș", "neîndemânatic" etc. Dar problema nu este de fapt a lui, ci a întregii familii. Copilul crede ce îi spun cei mari.

Atunci când un grup disfuncțional de oameni este cuprins de rușine și nu știe cum să-și rezolve anumite probleme, va găsi o persoană pe care o consideră vinovată de nefericirea tuturor.

Fiecare în parte vrea să se simtă bine și să creadă despre sine însuși că este bun, așa că trebuie să găsească un responsabil. De obicei, acesta este "veriga slabă", un om care nu se poate apăra prea bine, care a greșit într-un fel sau care acceptă fără să protesteze criticile care i se aduc. Copiii sunt victimele ideale pentru a primi acest rol. În familiile în care unul din părinți se confruntă cu o dependență (alcool, jocuri de noroc etc.) sau are o personalitate dificilă, cel puțin unul din descendenți va purta această etichetă.'Eticheta' rămâne.

Pe măsură ce cresc, ei nu pot părăsi rolul care le-a fost desemnat de părinți și continuă să fie considerați vinovati și să creadă ei înșiși lucrul acesta. Iar restul familiei sau ceilalți frați nu îl vor lăsa să scape așa ușor. Au nevoie să-și arunce pe cineva frustrările. Dacă ar renunța la acest "joc", ar terbui să facă față realității și să se vadă pe ei înșiși într-o lumină mai proastă. Iar "țapul ispășitor" își însușește criticile celorlalți și ajunge să creadă cu adevărat că nu este bun de nimic, că nu merită să fie iubit etc.


Dacă te afli într-o situație de felul acesta, ar trebui să te distanțezi măcar emoțional de ei. Un specialist sau o persoană din afara familiei care te iubește și te prețuiește ar putea să îți arate cine ești cu adevărat și să te sprijine pe calea schimbării. Oile negre sunt deschizători de drumuri, sunt persoanele care aduc schimbare în arborele genealogic. Nu te lăsa comparată cu nimeni.

Fiecare are un drum unic în viață, cu geșeli și reușite. Ceea ce îți place ție nu e obligatoriu să corespundă cu ceea ce le place părinților tăi. Dacă ei ți-i dau de exemplu pe X sau pe Y, trebuie să știi că procedează greșit. Iar tu, dacă ești la rândul tău mamă, ai grijă să nu repeți aceeași greșeală. Ești un om unic și nu este nevoie să fii comparată cu nimeni. Chiar dacă locuiești cu ai tăi și te simți tot timpul sub lupă, caută să-ți păstrezi originalitatea personalității tale.

Dă-ți tu voie să faci alegeri persoanle care să țină cont de dorințele proprii, nu de ce vor alții. Multe persoane vin la terapie pentru că sunt nemulțumite de cariera pe care o au. De fiecare dată au ales drumul care le-a fost dictat de către cei mari. Opțiunile dictate din afară sunt o veritabilă sursă de nefericire și de conflicte interioare care apasă pe suflet.

Dacă ești o oaie neagră în familia ta privește totul ca un dar, fii tu însuți, fă ceea ce îți dictează inima ceea ce gândesc alții sunt problema lor.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page