top of page

Psihogenealogia - cum ne ajută să ne înțelegem rolurile

PSIHOGENEALOGIA Este știința care vindecă rănile din trecutul familiei. Dezvoltată în anii ’70 de Anne Ancelin Schützenberger, psihogenealogia familială este o abordare holistică și neconvențională în psihoterapie.

Inventatoarea conceptului de psihogenealogie, Anne Ancelin Schützenberger este pioniera acestui domeniu în psihoterapie. Psihogenealogia familială, este, în principal, o abordare contextuală și transgenerațională, care ne învață cum să ne eliberăm de scenariile familiale negative.

Studierea problemelor de natură psihologică au pus în evidență existența unui inconștient familial, care leagă inconștientul individual sau personal de inconștientul colectiv.

Suntem o verigă din lanțul generațiilor, legate fizic prin gene și pe plan psihic prin inconștientul familial. Multe dintre alegerile noastre sunt influențate de ceea ce au trăit strămoșii noștri. Așadar, suntem rezultatul unui ansamblu de proiecții, identificări și repetiții transgeneraționale. Rolul psihogenealogiei constă în a-i reda fiecăruia propriul loc în cadrul familiei.

Poveștile pentru copii au puterea de a scoate la iveală traumele îngropate în familie.

Un instrument adesea utilizat de psihogenealogi în cadrul terapiei îl reprezintă genosociograma, o reprezentare inedită a istoriei noastre familiale. Ca un fel de plan care te ajută să vezi pe unde te afli, de unde vii și pentru a repera locul unde vrei să ajungi.Iar aceste coordonate sunt grupate în interiorul imaginii arborelului genealogic. Asta presupune adunarea datelor importante despre ascendenți sau descendenți, date de naștere, căsătorie, divorț sau deces, locul unde au trăit și diversele grade de rudenie. Pe o perioadă de cel puțin patru generații.

Copiii sunt marii reparatori ai suferințelor inaintașilor lor.

Noi purtăm programe interioare în funcție de trecutul nostru familial. Sunt programe genealogice care sunt puse în practică de către ascendenții unei familii prin atribuirea unui prenume sau a unor credințe familiale sau în urma unor traumatisme. Aceste programe vor desemna anumiți descendenți în rolul de a repara acele răni. Când eșuează, se repetă acea problemă. Ele se declanșează la vârste sau situații precise. Dacă reușim să descoperim aceste programe, putem să le anticipăm și să le deconectăm dacă sunt nefaste.

Iată câteva dintre aceste programe genealogice negative:

Proiecția pe care o fac parinții asupra copiilor, chiar și înainte de concepție. Dorința adultului efectiv doar de a concepe copilul există foarte rar. De obicei, există o dorință care precede concepția. Poate fi un liant pentru acel cuplu, sau are o sarcină precisă, de exemplu înlocuiește pe altcineva.

Dar destinul unui copil care înlocuiește alt copil va avea un destin dificil. La moartea unui descendent din familie: În aceeași perioadă se concepe un copil, undeva în familie. Sau programul codat de prenume. Acel prenume poate avea semnificații ascunse: o iubire veche, un alt tată… sau chiar speranțele sau idealurile cuiva.

Chiar alegerea prenumelui poate fi un program în sine. Distribuirea rolurilor: Se dorește ca acel copil să fie medic, sportiv sau un mare intelectual. Istoriile familiale care se repetă destul de precis. De exemplu, cineva, o femeie, își pierde tatăl la 15 ani. Acest program se înscrie în inconștientul ei. Se căsătorește, are copii. Ea fiind al doilea copil în familie, atunci când copilul ei mai mic din cei doi pe care îi are ajunge la 14 ani, programul se activează și va apare o perioadă dificilă. Se creează riscul ca tatăl lui să moara pentru a respecta programul. Sau se poate inversa programul și există riscul să moară chiar copilul. De aceea este bine să cunoaștem ce programe genealogice circulă în familia noastră, pentru a le dezactiva și a ne elibera de ele.

O loialitate familială invizibilă. Le datorăm părinților noștri viața noastră, tot ceea ce au făcut pentru noi să ajungem adulți (hrană, educație, dragoste), iar noi mulțumim dăruind mai departe copiilor noștri. În familiile sănătoase există un echilibru bun, relațiile armonioase. Dar există și nedreptăți, datorii, abuzuri, obligații neachitate care pot destabiliza sistemul și vor circula de la o generație la alta.


Unele traumatisme (boli, accidente, incendii), cu efect asupra descendenților prin manifestări similare sau simbolice, în aceleași perioade ale anului ca cele care s-au produs inițial. Și în cazul copiilor adoptați se poate întâmpla repetarea traumatismelor, deoarece intră în inconștientul colectiv al familiei adoptive, dar păstrează în același timp și urme din familia biologică. Transmiterea repetitivă a căsătoriei, la aceeași dată, la un alt cuplu din familie din generațiile precedente. Ceea ce simbolizează dorința de a repara o căsătorie nefericită a ascendenților, transmiterea repetitivă a profesiei, din tată în fiu. O profesie cu care ne simțim bine este aceea care repară trecutul nostru sau al ascendenților noștri.

Sărăcia este o programare familială ce rezultă din existența unor preferințe față de unii copii în defavoarea celorlalți.


Secretele de familie nu sunt neaparat acte condamnabile ale strămoșilor. În psihogenealogie, copilul este produsul strămoșilor lui. Prețul Secretului de familie e deseori plătit de cea de-a 3-a generație, care nu are nicio legătură cu el. Cei care ne ascund un secret pot fi, la rândul lor, victimele unui secret.

Câteva exemple de secrete de familie:

Repetarea prenumelui în arborele genealogic. Acesta leagă acele persoane pe plan psihic și se repetă anumite ”pattern”-uri (tipare) repetarea datelor de naștere. Dacă te naști în aceeași zi cu un ascendent din familia ta, poate fi vorba de un act neterminat sau de destăinuirea unui secret ascuns.

Dacă te naști la aceeași dată ca și sora sau fratele tău, indică faptul că există preferințe între frați sau față de un ascendent, dificultatea în a concepe un copil. Există posibilitatea exisțentei unui secret de familie referitor la un copil. Poate unuia dintre părinți îi este frică, inconștient sau conștient, de nașterea unui copil. Trebuie cercetat ce obstacole au fost legate de concepția copiilor în respectiva familie.

Copiii care cresc într-o familie cu secrete devin adeseori adulți care țin, la rândul lor, secrete! Bolile copiilor își au originea în datoriile (inconștiente) ale părinților, dobândite de la generațiile anterioare. Bolile, cu precadere, cele considerate a fi incurabile, au rădăcini adânci în procesul transgenerațional. Bolile sunt în strânsă legătură cu “moștenirea” conștientă și inconștientă din familie. Așadar, în psihogenealogia familială, formarea unui cuplu nu-i cuprinde doar pe parteneri, ci și arborele lor genealogic.

Anne Ancelin Schützenberger, psihoterapeut, analist de grup și specialist în psihodrama

Cărțile psihoterapeutei Anne Ancelin Schützenberger, traduse în toate limbile de circulație internațională, i-au adus autoarei celebritatea, fiind considerate astăzi unele dintre lucrările care au pus bazele domeniului psihogenealogiei. Însă și mulți alți oameni de știință, doctori și psihoterapeuți. Prin urmare, pentru a ieși din sfera acestor modele nefaste trebuie să conștientizăm aceste repetiții care apar în viață noastră, să le decodăm și să le dezactivăm. Dacă doriți să cunoasteți aceste programe genealogice, despre fantomele din familie (ale strămoșilor care au creat secretele de familie) și multe alte informații inedite și utile, să găsiți obstacolele din psihogenealogia voastră și să le deprogramați, puteți să faceți o genogramă, o analiză transgenerațională.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page