top of page

Nu suntem o parte din arborele genealogic, ci suntem arborele

O perspectivă psihogenealogică asupra banilor și a succesului

Conform specialiștilor, gândirea și atitudinea ta față de bani îți determină succesul sau eșecul tău în viață. Dar, dacă totul ar fi doar atât gata, am găsit vinovatul, însă, problema este mult mai complicată. Pentru că tu faci parte dintr-un proces transgenerațional și moștenești de la strămoșii tăi atât caracteristici fizice cât și genetice. Legăturile cu aceștia este legată de genealogie, dar și de psihologie, numita psihogenealogie.

Toate experiențele și emoțiile străbunilor noștri sunt inmagazinate în memoria celulară și trec din creier în creier, de la o generație la alta, până se găsește o soluție. Purtăm în noi toate dramele, abuzurile, rănile și experiențele familiei noastre, fără ca măcar să fi asistat la ele. Suntem o carte de istorie a familiei din care facem parte. Nu suntem doar o parte a arborelui genealogic, ci suntem însuși arborele genealogic.

Este esențial să ne cunoaștem familia din care provenim. În loc să fugim de ea, mai bine să o explorăm, să o investigăm, să căutăm secretele nedezvăluite, evenimentele și temerile prin care strămoșii noștri au trecut. Să căutăm să înțelegem lumea emoțională a acestora. Doar cunoscând ce răni-fantomă sângerează în noi, le putem vindeca. Iar vindecând noi ceva, întregul arbore genealogic se bucură de o transformare benefică.

Cei mai importanți reprezentanți ai unui nou curent în psihoterapie, psihogenealogia, răspund unor întrebări fundamentale ale umanității: Cum ne eliberăm de scenariile familiale negative? În ce măsură iubirile, revoltele, deznădejdile vieții noastre repetă trăirile și alegerile înaintașilor noștri?

Nașterea, moartea, inconștientul uman, legătura omului cu natura și cu Dumnezeu toate au legătură. Nevrozelor și problemelor cu care ne confruntăm, repetă nevrozele și problemele altor membri ai familiei – părinți, unchi, bunici sau chiar strămoși mai îndepărtați.

Conștientizarea faptului că printr-o fidelitate inconștientă față de familia de origine putem face alegeri care nu ne aparțin întru totul, este o descoperire eliberatoare. Nu suntem condamnați să repetăm viețile părinților și bunicilor noștri. Avem libertatea de a alege.

Cărui fapt se datorează relația ta atât de dificilă cu banii?

Să fie de vină salariul mic sau criza economică?

Munca gratuită este cea corectă? Care sunt mijloacele prin care putem să ne detașăm de bani?

Transformând în mod pozitiv influențele negative din istoria noastră familială, analizând următoarele aspecte de care e bine să ții cont în viața de cuplu și în familie, precum:

Modul în care percepi banii la nivel intim și asupra istoriei personale cu banii un subiect delicat, dar necesar: din primii ani ai copilăriei, în ce fel modelele parentale ne pot marca pe viață dorința de putere, frica de bani, dorința de afirmare personală și dependența de bani, cum apar problemele la vârsta adultă, ce se întâmplă atunci când, într-un cuplu, un partener vrea să-l facă pe celalalt să „plătească“, sau când unul câștigă mai mult, ori când cuplul se destramă.

Problemele legate de moșteniri, dar și despre rolul pe care îl joacă banii în relațiile dintre părinți și copii. Cumpărătorii compulsivi și împătimiții jocurilor de noroc, impulsurile ce stau la baza anorexiei financiare sau a spiralei cumpărăturilor și datoriilor. Prin urmare, cauza reală este chiar în tine, în gândirea și atitudinea ta față de bani. Evident, ambele își trag rădăcina din arborele tău genealogic.

De tine depinde de dorești să vrei să descoperi mai mult. De tine depinde de dorești să conștientizezi și să te responsabilizezi de a trăi destinul tău.

Nela Chirilă

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page