top of page

Ce semnifica o constelatie familiala?

Actualizată în: 7 dec. 2023



Constelatiile de familie ca metoda de psihoterapie de adancime.

Constelatia de familie este o metoda terapeutica din cadrul terapiilor sistemice  si fenomenologice care exploreaza dinamicile bazale (neevidente pentru cel implicat) in familii si grupuri umane, pentru a oferi o noua intelegere si  o viziune proaspata asupra relatiilor explorate. Din punctul de vedere al duratei pot fi considerate o psihoterapie de scurtă durată.


Sunt doua aspecte esentiale in constelatiile de familie: o intelegere mai profunda a sistemului de familie ca entitate vie si a felului cum functioneaza aceasta entitate – numim acest aspect – gandirea sistemica- si, in al doilea rand, metoda fenomenologica de abordare, bazata pe fenomenul campului mintal al familiei respective. Prima ne permite sa intelegem, a doua ne permite sa observam si sa intervenim in armonie cu legile sistemice.

In constelatii in loc sa ne concepem si sa ne concentram pe noi ca indivizi separati, privim si cercetam reteaua de relatii in sistemul mai larg, si modul in care este afectata de orice eveniment semnificativ care a avut impact asupra familiei si membrilor sai, pentru a furniza o imagine mai completa a individului ca parte a unui grup de sisteme de apartenenta.

Dinamicile ascunse si neasteptate din sistem sunt scoase la lumina si abordate intr-un mod care sa permita linistea in sistem, de obicei prin includerea si acordarea unui loc mai sanatos si mai respectat pentru toti cei implicati. Metoda constelatiilor consta in a ne asigura ca membrii sistemului si istoria acestuia au un loc si sunt respectati, onorati.

Istoria familiei trebuie inteleasa si onorata

Ceea ce metoda constelatiilor ne arata mereu este necesitatea de a onora si a intelege felul particular in care fiecare familie a reusit sa supravietuiasca si prin care viata a ajuns la fiecare dintre noi. Este o consecinta a faptului ca familia este un sistem viu care traieste in interiorul nostru. Atunci cand nu intelegem si nu onoram istoria venirii noastre pe lume intrerupem fluxul vietii (in mintea noastra- rulam programe inconstiente de auto-sabotaj si auto-distrugere, de identificare cu ceea ce a fost dificil si perturbat in generatiile anterioare)  negand adevarul ca viata nu poate ajunge la noi decat in modul in care a ajuns deja. Cu alte cuvinte ne facem rau singuri, fara sa stim asta, si fara sa intelegem de ce.  Creatorul metodei Bert Hellinger rezuma vindecarea unei persoane la o singura afirmatie- Consenting- a consimti. Chiar una dintre cartile de esenta pentru intelegerea metodei constelatiilor este intitulata: ”Acknowledging what is”.

Fiecare dintre noi suntem membrii ai mai multor grupuri si sisteme, mai mari sau mai mici; acestea includ grupul familial, grupul de munca, grupul de prieteni; organizatiile,  grupurile profesionale, grupurile etnice, religioase si nationale si altele. Toate acestea ne influenteaza gandurile, sentimentele si comportamentele intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de gradul in care ne dorim sa fim inclusi si de puterea lor de incluziune.

Dorim sa fim inclusi sau o simtim ca pe necesitate stringenta?

Sistemul cu cea mai mare influenta in care nevoia de includere este maxima este familia. Sentimentul ca avem voie sa apartinem familiei noastre este fundamentul securitatii noastre psihice, aproape un instinct si de aceea actioneaza fara ca noi sa fim constienti de motivatia pentru care facem anumite lucruri, cu o precizie si determinare perfecta. Aceasta profunda dorinta de apartenenta este la baza unor dinamici auto-distructive si putem iesi din acestea doar pastrand constienta dorinta noastra de a apartine si inversand modalitatea intr-una constructiva.

A apartine inseamna a fi loial valorilor si evenimentelor intamplate in acel grup.

Putem fi loiali fara sa fie nevoie sa suferim?

Familia noastra ne formeaza si modeleaza in cea mai mare masura, in modalitati evidente si mai putin evidente si pe care uneori nu le intelegem.

Familia nu este libera ci face parte dintr-un context mai larg. La randul sau este rezultatul unei  istorii familiale dar si sociale care o modeleaza, astfel incat orice eveniment major ramane inscris in familie in comportamentul membrilor ei, in modalitatea afectiva, in convingeri si judecati mai constiente sau mai ascunse, in valorile care sunt transmise implicit copiilor prin educatie si exemplu propriu.

Istoria oricarei familii cuprinde adesea membrii judecati si exclusi de catre alti membrii ai familiei, dinamici de tipul victima-agresor-salvatornedreptateevenimente tragice la scara familiei sau a comunitatii, care au afectat familia(ex. razboi, dezastre naturale, epidemii, exil , persecutii politice, viol, accidente, morti premature, crime, sinucideri, boli grave, destine tragice, avorturi, divorturi, adoptii, copii abandonati, nedreptati facute sau primite).

Toate acestea  situatii prin care au trecut parintii, bunicii si uneori chiar membrii din generatii mai indepartate de prezent creeaza “valuri”care, fara sa fim constienti, ne afecteaza alegerile pe care le facem, ne perturba adaptarea creativa, spontana, flexibila, naturala la prezent, prin perturbarea perceptiei naturale, spontane despre viata, relatii si sine.

realitate mai adanca a familiei constituie solutia pentru restabilirea continuitatii din punctul in care s-a rupt,  de reparare a unei „miscari intrerupte” catre mama sau tata sau, in alti termeni, restabilirea increderii fundamentale in parinti, in izvorul vietii, prin extinderea contextului acestora.

Constelatiile ofera lentilele prin care putem vedea  mai usor radacinile unei asemenea situatii si prin care putem sa iesim din dinamica in care suntem prinsi fara cunostinta noastra. Prin urmare o constelatie poate ajuta foarte mult o terapie individuala, dupa cum o constelatie poate fi chiar inceputul constientizarii nevoii unei forme de psihoterapie de lunga durata. De multe ori simpla intelegere din constelatii nu este suficienta deoarece este posibil ca persoana sa aiba nevoie si de construirea unor resurse pentru o noua paradigma de gandire, a unei noi capacitati pentru depasirea propriei suferinte.

In constelatii lucram cu imaginile interioare ale persoanei si scoatem la suprafata acele imagini mostenite din mintea colectiva a familiei, prin educatie implicita, care ruleaza inconstient si blocheaza viata si relatiile persoanei. Procesul de vindecare este de fapt posibilitatea de a vedea o alta imagine a situatiei care sa permita curgerea mai departe a vietii din momentul intreruperii sale. Este un proces de deblocare mentala si de separare de imaginile familiei, de autonomie fata de blocajele familiei. Este de asemenea un proces ce da o alta turnura dorintei profunde de a apartine familiei, grupului de origine. Cand intelegi ce anume s-a intamplat nu mai este nevoie sa fii loial suferintei din familie. Restabilirea iubirii si a intelegerii securizeaza apartenenta.

Procesul interior generat in constelatii nu se termina la terminarea workshopului si nu se rezuma la participare. Acesta necesita o atentie continua apoi in viata de zi cu zi acompaniata de bunavointa fata de sine, de constienta si eliberarea de imaginile interioare care genereaza disfunctia, pana la topirea acesteia.

E important de subliniat ca o persoana care a depasit cu succes provocarile care au adus-o intr-un proces de cautare, la sfarsit nu mai este persoana care era initial. Ceea ce se schimba este identitatea, starea de constiinta preponderenta, calitatea starii de prezenta

 

20 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page