top of page

Calatoria EROULUI

Calatoria eroului

Calatoria eroului -

In viata poti sa alegi daca vrei sa te simti un EROU aflat intr-o calatorie sau un SPECTATOR. Poti sa alegi daca esti LA TELEVIZOR ori esti ÎN TELEVIZOR.

Calatoria eroului este un termen folosit de Joseph Campbell, unul dintre cei mai mari cercetatori in domeniul miturilor si legendelor lumii.

Campbell a observat ca povestile populare au in lumea intreaga un "fir rosu", o derulare epica tipica ce il conduce pe eroul povestii la un final fericit al calatoriei sale.Iata etapele calatoriei eroului:

Chemarea

In popor se spune despre cineva care are vocatie pentru o anumita meserie ca are "chemare", adica e chemat sa isi indeplineasca rostul pe lume dedicandu-se ocupatiei respective. Aceasta chemare este auzita de cel incauza atunci cand are maturitatea necesara si atunci cand contextul e favorabil.

Daca ai chemare pentru scris si povestit, poate o sa devii scriitor ca Ion Creanga, sau jurnalist sau... politician.

Chemarea este un lucru foarte important pentru orice om care doreste sa isi traiasca viata din plin.Oamenii fara chemare sau fara viziune sunt ca vapoarele fara busola, plutesc in deriva pe oceanul faratarmuri al propriei existente.

Pragul

Cand omul se hotaraste sa raspunda chemarii el se dedica trup si suflet acelui scop. Startul a fost dat. Praguleste trecut. Calatoria incepe!

Gardienii sau fortele binelui

Acestia sunt resursele cu care eroul biruie fortele intunericului.

De cele mai multe ori eroul porneste la drumcu ajutoare (calul care mananca jaratic) sau le dobandeste pe drum prin "incercari" la care este supus de catre dusmani.

Demonii sau fortele raului

Demonii sunt personajele sau conjuncturile negative care se pun in calea eroului pentru a-l opri.Interesant este ca ceea ce pare initial a fi un demon sau un dusman se transforma pe parcursul povestii.

Dacaeroul rezista sau ii infrunta cu curaj, de multe ori rezultatul este o transformare a demonului in gardian sauinger pazitor sau simplu spus, resursa.

Eroul se imbaiaza in sangele balaurului pentru a se proteja de altivrajmasi sau se foloseste de diavol pentru a cara comoara acasa la el (Danila Prepeleac).In mod tipic transformarea demonului presupune dezvoltarea unei abilitati sau descoperirea unei resurse (In jocurile pe calculator devii din ce in ce mai abil in urmarea traseului sau gasesti o arma mai performanta).

Biruinta

Eroul ajunge in sfarsit in varful muntelui, cucereste castelul, gaseste comoara sau salveaza fata. Miza povestii este castigata iar eroul iese biruitor.

Intoarcerea

In final eroul revine printre cei dragi si este "validat" ca invingator de catre acestia. El va fi recunoscut incomunitate si apreciat pentru experienta sa.Daca ne gandim la cartile pe care le-am citit sau filmele pe care le-am vazut (cele bune!), probabil ca in mare masura acest tipar al firului epic este respectat.

hemare

– misiune, scop

Prag

– hotarare ferma, dedicare

Gardieni

– resurse de orice fel

Demoni

– probleme, obstacole, provocari

Biruinta

– realizarea scopului, indeplinirea misiunii

Intoarcerea

– recunoasterea meritelor, exemplul personal.

Care este problema?

Care este situatia in care te simti mai mult victima decat erou?

Care este pragul?

Care este teritoriul necunoscut?

In mod tipic criza in care te afli te impinge intr-acolo sau trebuie sa mergi intr-acolo pentru a putea rezolva criza.

Ce resurse ai?si ce resurse trebuie sa dezvolti pentru a putea sa :

-depasesti problema

-treci pragul

-realizezi telul (misiunea)?

Constelatiile combinate cu arhitipurile lui Jung si constelatii familiale practic mergi in aceasta calatorie cu toate strategiile de a castiga de a vindeca de a accesa misiunea vietii tale a acesta minunata calatorie numita VIAȚA.4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Rugaciune🙏

Rugăciune sistemică către strămoşi „Vizualizează-ţi părinţii în faţa ta, în spatele lor pe bunicii tăi, în spate pe străbunicii tăi şi pe toți strămoşii tăi. Include aici unchi, mătuşi. Pentru fiecare

Perfectionismul =nu sunt destul de bun

Viața este un drum cu urcușuri și coborâșuri, dar uneori, cele mai valoroase lecții vin parcă prea târziu. Conform psihologilor, aceste lecții includ importanța trăirii momentului prezent, valoarea au

Mintea intuitiva e darul divin

"Mintea intuitivă este un dar, iar mintea rațională, servitorul ei de nădejde. Am creat o societate care onorează servitorul dar a uitat darul" - exprima A. Einstein. Forța intuitivă nu poate fi distr

Comments


bottom of page