top of page

Nivelurile conștiinței

NIVELURI ALE CONȘTIINȚEI

NIVELURILE DISTRUCTIVE

1. Nivelul rușinii. La nivelul acesta, ești dominat de nevroză. Ești timid, retras, introvertit. Devii paranoic, crezând că toată lumea te judecă și începi să ai halucinații. Când ți-e rușine, începi să compensezi prin perfecționism, prin rigiditate, și începi să devii un extremist moral.

2. Nivelul vinovăției. La nivelul ăsta, ori ești manipulat și pedepsit, ori pedepsești manipulând. Cel mai mare lucru care te preocupă este păcatul, începi să acționezi din vinovăție și s-o proiectezi asupra altora.

3. Nivelul apatiei. La nivelul ăsta domină disperarea, lipsa speranței. Viața pare fără rost, viitorul pare fără rost. Trăiești într-o stare generală de neajutorare. Ești dependent de ceilalți iar alții te percep ca pe o povară de care trebuie să aibă grijă.

4. Nivelul doliului. La nivelul ăsta, trăiești predominant într-o continuă melancolie, fiind trist pentru ce ai pierdut. Începi să vezi tristețe peste tot în jurul tău. Tristețe pentru condițiile vieții, începi să privești viața în sine ca fiind tristă. Crezi că nu poți înlocui ceea ce ai pierdut sau ce a simbolizat pentru tine.

5. Nivelul fricii. Aici, frica îți limitează creșterea ca persoană și duce la inhibiții. În acel moment, cauți lideri puternici care par că și-au cucerit fricile și crezi că ei vor fi cei care te vor scoate din culmile disperării și te vor elibera din "sclavie".

6. Nivelul dorinței. Când ești în "dorință", lucrul ăsta te poate motiva să participi într-o gamă largă de activități "umane". Însăși economia se află la nivelul dorinței. Dorința face să investim efort, să atingem obiective și să obținem premii. Însă dorința este și nivelul dependenței: de alcool, de tutun, de droguri. Este nivelul acumulării și al lăcomiei. De ce nu funcționează? Pentru că satisfacerea unei dorințe este înlocuită de altă dorință, nesatisfăcută. La nivelul ăsta, rămâi obsedat să acumulezi din ce în ce mai mulți bani, mai ales fără un scop final pentru ei.

7. Nivelul furiei. Dorința duce la frustrare, iar frustrarea duce la furie. Aceasta poate duce, mai departe, la acțiune distructivă sau la acțiune constructivă. Furia te poate catapulta spre independență sau te poate schimba în rău. Poate duce la ură și poate avea un efect coroziv în toate ariile vieții tale.

8. Nivelul mândriei. Nivelul la care ajungi în momentul în care ai autoritate în domeniul tău. Nivelul la care majoritatea vor să ajungă. Mândria pare frumoasă, însă e frumoasă doar în comparație cu nivelurile anterioare. În societate, mândria are o reputație bună și e încurajată frecvent, însă e vulnerabilă, deoarece e dependentă de condițiile exterioare. Dacă acele condiții exterioare nu mai sunt împlinite, te poate catapulta înapoi în cele mai de jos niveluri ale conștiinței. Părțile negative ale mândriei sunt aroganța și negarea lucrurilor care nu se încadrează "în tipar", blocând creșterea ta ca persoană.

NIVELURILE CONSTRUCTIVE

9. Nivelul curajului. De-abia acum începi să devii cu adevărat puternic. Începi să explorezi și să experimentezi lucruri noi, și devii stimulat de lucrurile pe care le faci. În "curaj", ai energia să înveți lucruri noi, iar creșterea și educația nu mai sunt lucruri așa de mari pentru tine. În "curaj", ai capacitatea de a-ți privi frica în ochi și de a crește, în pofida faptului că ea încă există acolo.

10. Nivelul neutralități. În momentul ăsta, încetezi să mai privești lucrurile în alb sau negru. Începi să nu mai fii rigid în lucrurile pe care le faci, devii flexibil și încetezi să mai judeci în general. Când lucrurile nu îți ies așa cum vrei, nu te mai simți infrant, nu te mai simți speriat, nu te mai simți frustrat. În "neutralitate", poți să spui cu ușurință "dacă nu obțin lucrul ăsta, nu e nici o problemă, o să-l obțin pe altul". E nivelul la care nu mai ești intimidat cu ușurință. Nu încerci să demonstrezi nimic, nu ești interesat de conflict sau competiție, nu vrei să controlezi comportamentul altor persoane. Începi să deții cu adevărat stabilitate emoțională.

11. Nivelul dispoziției. Nivelul la care vei avea parte de cea mai rapidă creștere. E nivelul la care ți-ai depășit problemele din viața ta și ești dispus să participi la tot ce înseamnă VIAȚA. De-abia acum devii cu adevărat prietenos, succesul apărând automat. Începi să lucrezi pe orice tip de post e nevoie, și nu te simți inferior atunci când te ocupi de "munca de jos". Începi să fii empatic la nevoile celorlalți, să-i ajuți pe ceilalți și să contribui la bunăstarea societății.

12. Nivelul acceptării. În "acceptare", încetezi să mai obții bucurie din lucrurile exterioare ție. Nimic din ceea ce există în afara persoanei tale nu are capacitatea să te facă cu adevărat fericit. Iubirea nu mai e oferită sau luată înapoi de către altcineva, ci este generată din interior. Devii activ în viață, fără să ai vreo intenție ascunsă. Nu mai ești interesat doar să determini "ce e bine" și "ce e rău", ci ești dedicat să rezolvi problemele reale pe care le au restul oamenilor. Muncile grele nu te mai sperie, ba chiar îți creează plăcere. Încetezi să mai discriminezi și să fii intolerant. Obiectivele pe termen lung devin prioritare în fața celor pe termen scurt.

13. Nivelul rațiunii. Este nivelul științei, al medicinei. Este nivelul laureaților premiilor Nobel. Însă rațiunea, ca lucru intrinsec, nu constituie un ghid spre adevăr. Rațiunea este cel mai eficient lucru într-o lume tehnologică, însă, în același timp, reprezintă un blocaj major în a obține niveluri superioare de conștiință.

14. Nivelul iubirii. În general, dragostea, în societate, reprezintă o combinație ale următoarelor elemente: atracție fizică, posesivitate, control, dependență, eroticism și noutate. La bază, toate lucrurile astea ascund defapt sentimentul de furie și dependență pentru persoana sau lucrul pe care-l iubești. Dragostea adevărată este dragostea necondiționată, neschimbătoare, permanentă. Nu fluctuează, deoarece nu este influențată de nici un factor extern. Dragostea adevărată e un mod de a interacționa cu lumea: iertând, îngrijind și suportând. Acesta e nivelul adevăratei fericiri.

15. Nivelul bucuriei. Este nivelul vindecării, nivelul compasiunii și al spiritualității. Nivelul la care ai o atitudine pozitivă în fața oricăror necazuri din viața ta, oricât de grave ar fi ele.

16. Nivelul păcii. Nivelul la care totul este viu și radiază energie. Nivelul marilor învățători spirituali ai istoriei. Este nivelul la care religia formală este înlocuită de spiritualitate pură, făcând-o astfel inutilă.

17. Nivelul iluminării. Cel mai înalt nivel al conștiinței umane, unde umanitatea se amestecă cu divinitatea. Extrem de rar. Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus. Chiar și numai a te gândi la persoane de la nivelul acesta îți poate ridica conștiința. Este identificarea sinelui cu întreg universul, reprezentat prin transcendența ego-ului.

Totul din mediul tău va avea un efect aspupra nivelului de conștiință. TV-ul. Filmele. Cărțile. Paginile de internet. Oamenii, locurile, obiectele, mâncarea. Dacă ești la nivelul rațiunii a te uita la știrile de la TV (care sunt predominant la nivelul fricii și al dorinței) îți va coborâ temporar conștiința. Dacă ești la nivelul de vină, știrile TV de fapt îți vor ridica nivelul. Să urci chiar și un singur nivel poate fi extrem de dificil; marea majoritate a oamenilor nu reușesc să facă asta într-o viață întreagă. O schimbare de doar un nivel poate să schimbe totul în viața ta. De aceasta este puțin probabil ca persoanele sub nivelul curajului să progresese fără ajutor extern. Curajul este necesar ca să lucrezi conștient; se reduce la a-ți pune realitatea la bătaie într-un pariu pentru șansa de a deveni mult mai conștient, mai pregătit.

Dar când ajungi la acel următor nivel, îți dai seama clar că a fost un pariu bun. De exemplu, când ajungi la nivelul curajului, toate fricile tale vechi și falsă mândrie îți vor părea caraghioase acum. Când ajungi la nivelul acceptării (fixării și atingerii de ținte), te vei uita înapoi la nivelul de binevoință și te vei vedea ca un șoarece într-o roată - erai un alergător bun, dar nu alesesei o direcție.

Cred că cel mai important lucru pe care noi ca ființe umane îl putem face este să ne ridicăm nivelul individual al conștiinței. Când facem aceasta, noi răspândim nivele mai ridicate de conștiință celor din jurul nostru.

Imaginați-vă ce lume incredibilă ar fii dacă am reuși să aducem pe toată lumea la nivelul ce acceptare. Conform lui Hawkins 85% din oamenii de pe Pământ trăiesc sub nivelul curajului.

Când experimentezi temporar nivelele superioare poți vedea unde trebuie să ajungi în etapa următoare. Ai unul din acele momente de claritate în care înțelegi că lucrurile trebuie să se schimbe.

Dar când te scufunzi în nivelele inferioare aceea amintire devine încețoșată. Privește această ierarhie cu mintea deschisă și vezi dacă-ți oferă idei noi care te pot ajuta să faci următorul salt în viața ta.

Nici un nivel nu e mai corect sau mai greșit decât celelalte. Încearcă să nu-ți lași ego-ul umflat de ideea că ești la un anumit nivel, decât desigur dacă ești momentan la nivelul mândriei.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page