top of page

Nevroza de clasă

Nevroza de clasă e o definiție a psihologului francez Vincent de Gaulejac pentru a indica dificultatea fiilor de a trece peste condițiile de viață economice, sociale, profesionale și familiale.

S-a notat în mod particular în viață succesorilor din familiile de țărani, funcționari statali, muncitori, care întâmpină dificultăți de a depăși obstacolele din viața lor.

Ei aleg străzi diverse din punct de vedere profesional de exemplu: aleg o profesie liberă, artiști, în comerț.

Nevroza de clasă transmite viitoarelor generații nu trebuie să depășești pe mama ta și pe tatăl tău. Să faci cum am făcut noi, e mai bine să mergi la sigur," femeia și boii a îi iei din țara ta" ," să nu ieși din afara Ogorului tău ",un fiu aparținând clanului, strămoșilor săi nu trebuie să depășească nivelul propriilor părinți.

Și dacă copiii depășesc nivelul părinților, vor lua o diplomă pentru o profesie care nu le place. Nevroza de clasă are loc pentru că în mentalitatea clanului în pătura socială, intelectuală, prin ceea ce face fiul depășind nivelul părinților poate să creeze o distanță cu familia sa.

Și nu va mai avea aceleași gusturi, aceleași atitudini, același mod de a mânca, același mod de a se îmbrăca, aceleași reguli, aceleași nevoi, aceleași plăceri.

Nu se va obișnui în totalitate 100% de a trăi în cartierul unde s-a mutat între oamenii de același nivel economic cu el dar care ei și strămoșii săi sau născut din același mediu social.

Se va simți ca și cum ar fi trădat propria clasă Socială, propria familie, știți voi: "a uitat de unde a plecat", "a uitat că am mâncat din aceeași strachină cu noi" etc...

Uneori există o interzicere la nivel subconștient de a depăși nivelul social al clanului "mai bine sărac decât bogat". Dacă s-a repetat asta mult în familia strămoșilor, comparând bogăția cu înșelătorie, furt, va fi ca o programare ca o interzicere la nivel subconștient. Este ca un ordin ne scris nu trebuie să trădezi clanul căci bogații sunt oameni răi, care fură... etc.

Vincent a observat că foarte rar fiii depășesc părinții privind clasa socială, de exemplu sunt fii care nu reușesc să își dea examenele finale se auto sabotează sau le dau foarte greu aceste examene, de exemplu Maria Montessori Laureata în medicină și a găsit vocația ca și pedagog.

Nevroza de clasă de obicei se manifestă în momentul când se termină studiile ori când se apropie de premiu de a intra în posesia unui post important în acel moment subconștientul îl auto sabotează pentru a rămâne fidel familiei este ca o supunere inconștientă clanului și în acest fel persoana chiar dacă a intrat în anturajul social se poate auto sabota nu se îmbracă adecvat nu se simte bine în mediile unde merge și în hainele în care se îmbracă se poate îmbolnăvi pentru a renunța să meargă la întâlniri, se poate îmbolnăvi pentru a avea motivul să renunțe.

Nevroza de clasă nu lovește doar două generații și în general 4-5 generații chiar se întinde mai mult de un secol fără ca și cel în cauză să își dea seama aceasta. Se întâmplă când destinul strămoșilor a fost în general plin de ghinion, plin de injustiție, a trăit umilințe și a trăit totul la modul foarte dureros.

Pentru a urma destinele noastre e necesar de a cere permisiunea părinților, strămoșilor noștri să depășim statutul lor social. E important să nu ne considerăm mai superiori decât ei, căci ne autosabotăm, să ne aducem aminte că suntem unde suntem pentru că ei au fost unde au fost.

Vă onorez și vă respect

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page