top of page

Ideile preconcepute sunt închisori

ATÂT DOGMELE CÂT ȘI IDEILE PRECONCEPUTE DEVIN CA NIȘTE ÎNCHISORI CREÂND ILUZIA DE SIGURANȚĂ.

ELE CREEAZĂ ILUZIA ZONEI DE CONFORT

Dogma reprezintă, din perspectivă religioasă, un postulat care este considerat drept adevăr absolut, infailibil, care nu poate fi pus sub semnul întrebării. De cealaltă parte, preconcepția este o idee sau părere admisă, adoptată dinainte, fără o cercetare sau o experimentare prealabilă (pre + conceput).

Tot odată, specialiștii sunt de părere că nimic nu a provocat mai multă suferință ființei umane decât dogmele și ideile preconcepute după care s-a ghidat fără să se raporteze și la adevărul celuilalt, deoarece, astfel de idei înseamnă în substrat un mod de gândire de tipul: ”eu am dreptate, tu nu ai și adevărul meu este singurul valabil”.

Deși în timp, atât dogmele, dar mai ales ideile preconcepute își dovedesc lipsa de bază logică și tangibilă și își arată în mod inevitabil falsitatea, oamenii au tendința să se cramponeze de acestea, uneori toată viața. Acest lucru se întâmplă deoarece, în mod paradoxal, oamenii își iubesc închisoarea, fiindcă aceasta le oferă sentimentul de siguranță al lucrului cunoscut, al zonei de confort, al lui "eu știu, deci am dreptate".

Mai pe scurt spus, le oferă iluzia că sunt în control asupra vieții lor. Realitatea este de fapt exact pe dos: abia atunci când ne atârnăm cu tot dinadinsul de ”dreptatea noastră”, am pierdut cu adevărat controlul asupra abilităților noastre de a ne adapta, evolua, accesa mai multe perspective, deci mai multe soluții, de a eficientiza timpul și resursele ...

Mai mult decât atât, specialiștii consideră că rezultatul concret al acestei atitudini este că oamenii nu obțin în viață ceea ce-și doresc. Ghidul acțiunilor după aceste reguli interne fixe, ne influențează modul în care ne gestionăm timpul, energia și resursele, abordăm relațiile, acționăm în profesie, acordăm atenție creșterii personale.

Cum ne țin pe loc ideile preconcepute:

În general convingerile sau ideile preconcepute care ne pot ține pe loc sunt formulate în mintea noastră sub forma ”cauză-efect”.

Iată câteva exemple:

  1. Ca să am viața pe care mi-o doresc, trebuie să am grijă să am totul în control.

  2. Ce spun ceilalți nu este valabil, pentru că eu am dreptate.

  3. Dacă nu fac lucrurile așa cum știu eu (a se citi: ”așa cum am preluat de bun de la alții”), nu e bine!.

  4. Dacă cineva a făcut o anumită acțiune, înseamnă că… (nu există altă variantă decât cea în care cred eu).

  5. Nu pot trăi fără… (persoană, ființă, obiect, context).

Reformulare mentală

  1. Ca să am viața pe care mi-o doresc, renunț la control și găsesc modalități de adaptare astfel încât să-mi mențin starea de bine și rezultatele dorite.

  2. Fiecare om are dreptatea sa deoarece a avut experiențe de viață diferite și pot învăța și eu ceva din aceste perspective noi.

  3. Nu tot ce am învățat de la cei din jur se potrivește cu nevoile mele, chiar dacă este funcțional. Deci, este bine să explorez și variante noi pentru a găsi ceea ce mi se potrivește mai bine!

  4. Orice acțiune poate avea și altă însemnătate dacă am răbdare și atenție să înțeleg tot contextul.

  5. Cum am trăit înainte fără persoana, ființa, obiectul, contextul…, pot trăi și de acum înainte, dacă-mi dau voie să-mi accesez resursele interioare, să mă adaptez și să cresc.

Schimbând perspectiva gândirii, renunțând la ideile preconcepute reușim să devenim stăpânii destinelor noastre "a prezentului".

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page