top of page

Fii un părinte fericit și va fi și copilul tău fericit

Câteva sfaturi să te ajute să-ți faci copilul fericit

Cum să-ți faci copilul fericit? Aceasta este una din întrebările care nu dau pace, părinților.

Iată o serie de sfaturi care sper să te ajute: Asigură-te că îi lași suficient timp pentru joacă

Bineînțeles, fiecare copil are activități pe care le practică: teme, sporturi, balet, etc. Dar trebuie să ținem minte că sunt copii, iar „treaba lor” este să se joace, așa că lasă-le timp zilnic pentru joacă. Cercetătorii au arătat nu numai că timpul de joacă al copiilor a scăzut semnificativ în ultima vreme, dar și cum această lipsă a jocurilor afectează dezvoltarea emoțională, duce către anxietate și probleme de atenție sau autocontrol.

Laudă munca susținută

Atunci când copilul depune efort în realizarea unui proiect, încearcă să-ți amintești să lauzi efortul depus, deoarece ne dorim să învețe că munca sa este apreciată, chiar dacă rezultatul nu este pe măsura muncii.

Este firesc să credem, fiecare în parte, despre copiii noștri că sunt minunați, inteligenți, sclipitori, uimitori, însă cercetătorii susțin că nu trebuie să le spunem asta mereu. Este mult mai bine să concentrăm laudele asupra efortului depus: “știu că ai muncit din greu la asta” în loc de “ești foarte bun la asta”.

Creează tradiții

Fie că este vorba de cină (sau mic-dejunul) în familie, ritualuri speciale pentru zilele de naștere, crearea de ornamente pentru Crăciun, ziua de mers la film sau înghețată, constanța înseamnă siguranță pentru copii, iar siguranța înseamnă fericire. Nimic mai simplu decât atât!


Recunoașteți, câți dintre voi nu ați fost măcar tentați să corectați temele copilului, să-l ajutați la proiecte, astfel încât totul să fie perfect. Niciun părinte nu face asta decât din dragoste, însă ceea ce transmitem copilului, fără să vrem, este că el singur nu este capabil să ducă la bun sfârșit acele sarcini, ceea ce duce la stimă de sine scăzută și rezultate academice la fel.

Învață-i că sentimentele negative sunt în regulă

Nimănui nu-i face plăcere să fie speriat, trist sau supărat, dar face parte din a fi uman. Trebuie să îi învățăm că este normal ca aceste sentimente să îi facă să se simtă rău dar că este foarte normal să se întâmple. O modalitate potrivită pentru a le explica copiilor este atunci când voi înșivă experimentați unele dintre acele emoții negative: “vezi, chiar și eu pot fi supărată/tristă/speriată etc., face parte din viață.”

O mare parte dintre sfaturile pentru părinți din zilele noastre ignoră emoțiile. În schimb, se bazează pe teorii de creștere a copiilor care abordează comportamentul neadecvat, dar nu iau în considerare sentimentele care au dus la acea abatere disciplinară. Cred ca niciun părinte nu-și dorește doar să aibă un copil supus și ascultător. Nu acesta este scopul educării unui viitor adult.

Lasă-i să eșueze

Eșecul înseamnă că s-au aventurat în ceva, că au riscat, și ne dorim ca ai noștri copii să își trăiască viața din plin. Dacă nu dau greș, nu vor încerca lucruri noi, imaginându-și doar ceea ce are viața de oferit mai frumos.

Nu-ți compara copiii între ei sau cu prieteni de-ai lor

Este firesc pentru părinți să-și compare copiii, să caute un cadru de referință în legătură cu etape din dezvoltarea lor, spun experții, doar nu-i lăsa și pe ei să te audă când faci asta. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu și are personalitatea și temperamentul său. Comparându-ți copilul cu un altul implică faptul că ți-ai dori ca el să fie altfel, că nu ești mulțumită de el.

Este tentant pentru părinți să dea drept “exemplu” un coleg de clasă, prieten sau vecin. Cu toții am avut o Alexandra de la a 7-a c care avea mereu note bune. Sau o Bogdana care avea rezultate sportive excelente. Am auzit de multe ori: “Dacă ea poate, tu cum nu ai putut?”… cel mai bine este, însă, să rezistăm tentației, pentru că oricât de bună ar fi intenția, copilul va auzi doar: “Ah, deci Bogdana este cea mai buna înnotătoare!"

Creează amintiri frumoase

Cine nu are asta ca obiectiv? Setează "să avem amintiri fericite", orice ar presupune asta. De la a face ceva neașteptat, până la a planifica o zi doar pentru noi două sau a ne prosti împreună cu orice ne trece prin cap. În cele din urmă, ce ne rămâne de peste zi, în afară de amintiri? Să încercăm să facem unele fericite….s-a dovedit că asta chiar îi face adulți mai buni.


Ei bine, asta poate fi, de multe ori, mai ușor de zis decât de făcut. Dar să fii fericit este cel mai bun mod de a-ți încuraja copilul să fie fericit la rândul său. Știi atunci când zbori cu avionul că însoțitorul de zbor spune să-ți pui masca de oxigen întâi ție, pentru a putea avea grija apoi de copii? Cam la fel e și cu fericirea. Practica terapia prin râs în grupuri și în familie.

Nu vă certați și nu discutați probleme grele în fața lor.

Vă gândiți să vă mutați, aveți probleme financiare sau bunica a aflat că suferă de o boală care vă îngrijorează? Urechiușele alea mici aud mult mai multe decât ați crede, iar momentele de incertitudine îi pot face să se simtă instabili și îngrijorați. Cel mai bine este să purtați aceste discuții între voi, adulții și să îi lăsăm pe ei să treacă prin această etapă minunată – copilăria – fiind copii, fără nicio grijă de-ale adulților. Chiar de aveti discuții asugurații că voi puteți rezolva problema, sunteți adulti și ei să stea liniștiți.

Cheia pentru a avea copilul fericit nu este o căsătorie perfectă, fără conflicte, declară cercetătorii. Cheia este să creati momente de calitate, copii să se simtă în siguranță în orice clipă chiar și când părinții mai discută.

Important este de a crea ancore fericite, momente de distracție împreună, de râsete. Râdeți cât mai mult împreună vei crea ancore pozitive copiilor tăi, care îi vor ajuta în momente dificile. Copilul nu va face ce spune părintele, ci va face ceea ce face părintele, pentru căci prima ne percepem la nivel vibrațional. Fii un bun exemplu de fericire pentru copiii tăi.

1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page