top of page

Cum se face o genogramă a arborelui genealogic


Cum se face o genogramă

O genogramă este o hartă sau o istorie a familiei care folosește simboluri speciale pentru a descrie relațiile, evenimentele majore și dinamica unei familii de-a lungul mai multor generații. Gândiți-vă la el ca la un arbore genealogic extrem de detaliat. Profesioniștii din domeniul sănătății mintale și din domeniul medical folosesc adesea genograme pentru a identifica tiparele de boli psihice și fizice, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, cancerul și alte boli genetice. Pentru a începe o genogramă, va trebui mai întâi să intervievați membrii familiei. Apoi, puteți utiliza simboluri genograme standard pentru a crea o diagramă care documentează istoricul specializat al familiei dvs.

Stabiliți motivul pentru care creați o genogramă. Scopul genogramei dvs. vă va ajuta să vă concentrați asupra tipului de informații de familie pe care doriți să le colectați. De asemenea, este probabil să vă ajute să decideți cu cine veți distribui diagrama completă - uneori informațiile ar putea fi considerate supărătoare sau prea sensibile pentru unii membri ai familiei, așa că va trebui să judecați acest lucru în funcție de context.

Genogramele se pot concentra pe o serie de modele și probleme ereditare, inclusiv abuzul de substanțe, boli mintale și violență fizică, precum și multe boli fizice.

Genogramele pot oferi lucrătorilor din domeniul sănătății un document vizual care urmărește istoricul proclivităților dvs. mentale sau medicale actuale prin linia genealogică a familiei.

Înțelegeți ce căutați. Odată ce știi de ce faci o genogramă, fie că este vorba de un furnizor de asistență medicală, de un proiect școlar sau doar pentru a te cunoaște mai mult pe tine și familia ta, știind ce vrei să înveți, te poate ajuta să organizezi modul în care mergi populându-vă genograma.

Genogramele sunt ca arborii genealogici. Numai pe lângă faptul că privești ramurile, te uiți și la frunzele de pe fiecare ramură. Nu veți afla doar cine este în familia dvs., ci și modul în care toată lumea este conectată prin relații fizice și emoționale.

De exemplu, o genogramă vă poate spune cine este căsătorit, divorțat, văduv etc. Vă va spune, de asemenea, câți copii are fiecare uniune (de obicei între doi indivizi), cum este fiecare copil și care sunt relațiile individuale dintre membri la mai mult decât un nivel fizic.

Gândiți-vă ce fel de informații doriți să aflați din realizarea genogramei. Vrei să știi cine din familia ta are depresie, dependențe sau antecedente de cancer? Poate că doriți să aflați mai multe despre motivul pentru care mama și mama ei nu se înțeleg niciodată, căutând indicii potrivite, veți putea face o genogramă care să vă servească obiectivele.

Decideți câte generații trebuie să reprezentați în genograma dvs. Acest lucru vă va oferi o idee clară despre cine va trebui să vă adresați pentru informații pentru a completa diagrama și dacă acest lucru va fi posibil, având în vedere vârstele și locația geografică a oamenilor. Știind cât de departe trebuie să mergeți, procesul va fi și mai ușor și mai rapid. Vrei să începi cu bunicii tăi? Poate că vrei să te întorci mai mult la străbunicii tăi. A decide cât de departe să vă întoarceți vă va oferi o idee despre cine trebuie să contactați.

Notează ceea ce știi deja. Șansele sunt, deja știți destul de multe despre istoricul familiei dvs., mai ales dacă sunteți aproape de unul sau mai mulți membri ai familiei.

Aruncați o privire la întrebările pe care vi le-ați format și vedeți câte puteți răspunde singur.

Discutați cu membrii familiei. După ce v-ați depășit propriile cunoștințe, este timpul să discutați cu membrii familiei. Puneți întrebări despre relațiile de familie și evenimentele semnificative. Ia notițe bune.

În timp ce întrebările pe care le-ați scris vă vor ajuta să descrieți ceea ce încercați să învățați, este posibil să primiți și informații utile la care nu v-ați gândit atunci când ascultați povești de la membrii familiei dvs.

Rețineți că aceste discuții pot fi dificile pentru unii membri ai familiei.

Fii pregătit să asculți multe povești. Poveștile sunt unele dintre cele mai bune mijloace prin care ne amintim și transferăm informații - încurajăm-le pe măsură ce apar ascultând cu atenție și punând întrebări deschise care motivează persoana să împărtășească mai multe informații.

Uită-te la istoria ta. Aveți o mulțime de informații în propriul istoric personal care vă pot ajuta cu o linie de bază.

Adunați informații din propriile fișe medicale.

Luați în considerare ce medicamente ați putea utiliza, deoarece puteți utiliza aceste informații pentru a afla dacă vreunul dintre membrii familiei dvs. ia medicamente identice sau similare pentru o afecțiune.

Aflați relațiile familiale. Când faceți o genogramă, va trebui să știți cum sunt conectați toți membrii familiei dvs. Cercetează uniunile dintre membrii familiei, colectând informații despre căsătorii, divorțuri, copii etc. Ia act de cine este căsătorit, cine este divorțat, care poate trăi împreună în afara căsătoriei. E cineva văduv? Dar separarea sau separarea forțată? În funcție de ceea ce încercați să învățați din realizarea unei genograme, poate fi necesar să puneți întrebări mai profunde și uneori incomode pentru a determina relațiile. Poate că va trebui să știți dacă cineva din familia dvs. a avut relații într-o noapte sau pe termen foarte scurt și câte. Sau, dacă cineva a fost vreodată într-o relație forțată. Fiți atenți la cine vorbiți și la ce fel de întrebări vă adresați, deoarece acest lucru ar putea fi inconfortabil pentru unii.

Aflați relațiile emoționale. Acum, că știi cum sunt conectați toți, este timpul să afli ce fel de relații emoționale au / au avut membrii familiei tale. Descoperirea răspunsurilor la întrebările emoționale va fi extrem de utilă atunci când încercați să determinați orice factori psihologici din familia dvs.

Sunt membri ai unei uniuni iubitori? Membrii se înțeleg? Poate că o parte din familia ta nu se suportă reciproc.

Pe măsură ce sapi mai adânc, caută modele de abuz sau neglijare. Puteți merge chiar mai departe și puteți diferenția componentele fizice și emoționale.

Proiectează-ți genograma. Șabloanele de genogramă sunt disponibile online sau puteți începe de la zero și le puteți completa manual. De asemenea, puteți achiziționa programe software concepute special pentru crearea.

1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page