top of page

Conectează-te la prezent prin respirație

CONECTEAZĂ-TE LA PREZENT PRIN RESPIRAȚIE

Anxietatea este o stare care uneori ne paralizează, este un tăvălug emoțional care odată declanșat, nu mai știm cum să procedăm pentru a face ca acele senzații copleșitoare să se oprească.

Anxietatea are rădăcini vechi, în momente și situații repetitive din trecutul nostru, când nu ne-am simțit în siguranță și este un răspuns automat și obișnuit pe care organismul îl are la stres.

Când ne confruntăm cu stări de anxietate cronică, acestea ne afectează viața în toate aspectele sale și ne face să ne închidem în noi, să nu mai vedem soluții, să nu mai putem să ne relaxăm și să ne odihnim.

Îți recomandăm și: 7 secrete de respirație ca să trăiești mai mult în momentul Prezent.

De aceea, exercițiile de respirație care ne ajută să ne conectăm la momentul prezent sunt cele mai eficiente în stările de anxietate. Totuși, chiar din experiența mea pot să confirm faptul că atunci când anxietatea ne cuprinde, este foarte dificil să ne conectăm la prezent prin meditație. Dar putem să ne păcălim mintea.

Unele încercări de a ne calma sunt chiar stresante, atunci când tensiunea este la cote ridicate. Și totuși… Acest exercițiu funcționează. Este cunoscut ca exercițiul 5-4-3-2-1.

Acesta este recomandat și în cabinetele de psihologie pentru că are potențialul de a ne elibera mințile de presiunea pe care o simțim în momentele de anxietate, ajutându-ne să ne calmăm ușor, ușor.

Exercițiul 5-4-3-2-1, împotriva anxietății

“5-4-3-2-1” este un instrument simplu dar eficient care ne ajută să ne recâștigăm controlul și e mai mult decât a număra invers, de la 5, la 1. Acest exercițiu de respirație te ajută să te reconectezi la toate cele 5 simțuri ale tale: vedere, auz, atingere, miros și gust. Iată ce presupune:

Pasul 1 În momentul de atac al anxietății, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să privești în jurul tău și să numești 5 lucruri pe care le vezi.

Pasul 2 Apoi, trebuie să identifici și să numești, 4 sunete pe care le auzi.

Pasul 3 Se referă la pipăit. Identifică 3 lucruri pe care le simți prin intermediul atingerii – de exemplu, modul cum îți simți pantofii în picioare sau inelul pe deget. Poate fi textura păturii sau a canapelei pe care stai.

Pasul 4 Caută să identifici 2 mirosuri din jurul tău.

Și în sfârșit, pasul 5 Îți cere să găsești un lucru căruia să îi poți simți gustul.

Acest exercițiu poate fi făcut cu repeziciune, iar beneficiile sale și eficacitatea lui sunt recunoscute în întreaga lume. Este o modalitatea simplă prin care putem să oprim tăvălugul emoțional care ne cuprinde în acele momente, oprind gândurile de îngrijorare care merg pe pilot automat și provoacă mai apoi și alte reacții în corp.

Specialiștii spun: "te ajută să îți muți atenția înspre mediul înconjurător, în momentul prezent, îndepărtându-te de ceea ce te face să simți anxietatea. Acest exercițiu întrerupe șabloanele de gândire nesănătoase."

Exercițiul poate ajuta și în cazul altor probleme, ca depresia, presiunea scăzută din sânge, ajutându-ne să ne eliberăm mai ușor de stres.

Așa încât, data viitoare când simți că nu mai poți opri anxietatea, încearcă și acest exercițiu care te poate ajuta să te eliberezi de insecuritate. Ce poți vedea, auzi, atinge, gusta și mirosi? 5-4-3-2-1, conectează-te în prezent prin respirație.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page