De ce apare panica când vorbim de o pandemie și ce putem face? Care sunt semnele ce ar trebui să ne dea de gândit? Vestea cu virusul a venit ca un trăsnet și a panicat extrem de multă lume care nu știe pur și simplu ce trebuie să facă. Fiind vorba de un virus, autoritățile au spus clar ce este de făcut și regulile trebuie respectate de absolut toată lumea.
De ce apare sentimentul de panică?
Fricile de boală sau de moarte legate de propria persoană sau de o persoană dragă nouă sunt înăuntrul nostru și se manifestă mai evident atunci când apar situații personale sau colective grave. Existau și înainte, oameni extrem de panicați și speriați pe lângă care treceam zilnic înainte, dar nu îi vedem pentru că eram preocupați de propriile griji. Când însă se vorbește despre o boală ce se poate transmite foarte repede și poate duce la deces, panica este foarte mare.
Chiar dacă până în acel moment am trecut pe lângă persoane grav bolnave și am uitat să ne spălăm pe mâini după ce am mers cu un mijloc de transport în comun sau am numărat bani cu mâna cu care apoi am mâncat, nu eram conștienți de problemele la care ne expunem. Regulile elementare de igienă le învățăm încă de la grădiniță, dar le uităm prea repede. În aceste situații, ne dăm seama de cât de multe lucruri facem greșit sau le-am uitat.
Ce simptom poți avea?
Frica permanentă că ceva rău ni se poate întâmplă, chiar și după ce respectăm ceea ce ni s-a spus
Senzația de sufocare, de lipsă de aer, senzația de leșin, senzația că inima bate foarte tare și că vei face un atac cerebral sau un infarct. Senzația că suferi de o boală gravă și că nimeni nu va înțelege.
Comportamentul obsesiv compulsiv, senzația că nimeni și nimic nu mai are importanță sau că nimic nu mai îți face plăcere, accentuarea dorinței legate de: alcool, droguri, țigări.
Ce să facem?
În primul rând, să respectăm toate indicațiile autorităților. Dacă sentimentul persistă, trebuie să vorbim cu medicul de familie sau cu un psiholog, terapeut, coach, consilier spiritual. Panica exagerată poate fi un semn că aveam deja o suferință de natură emoțională, e bine să stăm pozitivi, să stăm focusați pe interior, să fim atenți să prevenim emoțiile negative, conexiunea la pandemia generală. Se numește nevroză de clasă. Conexându-ne la această pandemie ne putem conecta la energia strămoșilor noștri.Soluția este:
Să medităm să practicăm respirația conștientă, să stăm lângă persoane pozitive, să evităm, știrile mediatice, rețelele de socializare să le limităm.Încearcă să stai pe creație, fă ceea ce nu ai mai făcut până acum căci ai timp acum pentru tine. Ascultă pe cei din familie ceea ce simt. Învață ascultarea, învață tăcerea, scrie, eliberează prin scriere emoțiile. Descoperă talentele tale. Redescoperă-te. Reinventează-te.
Comentarios