top of page

Ce este metoda constelațiilor familiale?

Terapia sistematică a constelațiilor familiale a fost creată de Bert Hellinger (psihoterapeut și fost preot misionar în Africa) și considerată a fi o terapie fenomenologică psihogenealogică existențială, ce intervine în rezolvarea unor experiențe dificile pe care le trăim în prezent dar care au rădăcini în evenimente traumatizante din trecutul nostru sau al familiei din care facem parte.

Metoda a fost introdusă în Anglia în 1994 iar în 1996 metoda a continuat să se extindă, devenind una din metodele cele mai eficiente de terapie cunoscute, cu efecte în timp scurt, nu doar asupra celor care lucrează, ci și a sistemului familial din care fac parte, cât și asupra reprezentaților grupului.

Constelațiile familiale sunt un proces de conștientizare prin reprezentare exterioară (utilizând reprezentanți umani sau obiecte), a unui pattern (tipar) sau a unui mod interior de raportare la un eveniment, la un membru al sistemului de familie sau chiar la persoane, spune Loreley Nedelcu – Psiholog cu experiență de mii de constelații familiale.


Termenul de CONSTELAȚIE nu are nimic de-a face cu spațiul cosmic, cu astrologia sau cu alte referiri științifice; a face o constelație în cadrul grupului de participant se referă la a configura o imagine în spațiu, invitând în diferite roluri (ex. tata, mama, bunici, soț, fii, frați, surori, etc.), diverși participanți din grup.

În funcție de cum sunt poziționați aceștia și de mișcarea lor ulterioară se conturează o imagine cu sens pentru cei implicați iar această imagine poartă numele de constelație.

Metoda este simplă: persoana care solicită sprijin sau constelatorul alege alte persoane, care nu au legătură cu familia sa, pentru a reprezenta persoane din familia solicitantului. Este uimitor cum reușesc persoane complet străine în relație cu ceilalți pe care îi reprezintă să-i oglindească fidel pe cei din sistemul de familie; acest lucru nu este încă pe deplin explicat. Deși este o metodă terapeutică cu o eficiență ridicată, nimeni nu poate spune exact de ce funcționează metoda.

Metoda de constelații familiale se lucrează individual cât și în grup.

Metoda individuală - se păstrează relația terapeut-client iar pentru reprezentări se folosesc obiecte ( păpuși, statuete, foi de hârtie, etc. ).

Metoda de lucru în grup - Clientul are relații cu toți membrii grupului, alegându-și singur reprezentanții pentru problema pe care a ales-o s-o lucreze.

Grupul are rol de susținere emoțională și energetică și ajută clientul să își integreze mai multe părți conflictuale din el însuși; constelația se află în câmpul generat de client însă facilitatorul îl îndrumă în a-și găsi soluția care îi este benefică și servește tuturor celor implicați în constelație, nu doar clientului.


Ce poate vindeca metoda constelatiilor familiale?

Probleme legate de corp: suferința unei boli de orice natură (disfuncționalități și tulburări organice, boli ale aparatului cardio-respirator, intervenții chirurgicale cu consecințe postoperatorii, probleme ale aparatului locomotor, infertilitate, pierderea unui organ.

Probleme de suflet: Divorțul sau iminenta divorțului, conflicte în familie, probleme de viață sentimentală, probleme în rolul de părinte, dificultăți în gestionarea unei pierderi (doliu, infertilitate, pierderea unui loc de muncă, a prestigiului social, dificultatea de a reuși în profesie, falimente repetate și eșec în afaceri, tendințe autodistructive (adică tipare, comportamentale negative repetitive), sentimentul neîmplinirii personale, singurătatea în doi, teama de a fi tu însuți, teama de a depăși barierele și tiparele propuse, teama de ceilalți, dificultatea de a mă regăsi, de a-mi urma potențialul, vocația, etc.

Bert Hellinger, fiind ghidat de dorința de a ajuta oamenii și nu de a urma ideologii stricte, a lucrat cu persoane aparținând mai multor culturi, descoperind că există o bază comună întregii omeniri, ce influențează destinul fiecărui om în parte și anume familia.

În urma experienței sale, a concluzionat că familia, indiferent cărei culturi îi aparține, funcționează după aceleași legi universale iar nerespectarea acestor legi duce la dinamici ascunse, sabotive, ce îi perturbă întreaga armonie, fiecare membru al ei fiind afectat.

Cum se produce vindecarea?

Metoda constelațiilor familiale este o metodă sistematică, ce abordează nu doar un sistem ca întreg, ci relațiile din interiorul sistemului familie, grup de muncă, grup pe o categorie profesională, etc., astfel încât orice parte disfuncțională dintr-un sistem produce efecte asupra întregului.

Asta înseamnă că, spre exemplu, într-o familie, certurile părinților afectează atât calitatea relației dintre soți, cât și dezvoltarea psihoemoțională a copilului sau un conflict la locul de muncă poate genera perturbări în viața de familie și propria raportare la sine.

Metoda constelațiilor familiale explorează dinamicile bazale și deseori ascunse în familii și grupuri umane și oferă o nouă perspectivă asupra relațiilor din interiorul acestora. În constelații familiale perspectiva nu este individuală cât colectivă deoarece devenim conștienți nu doar de noi ca persoană unică, cât și de noi ca rezultat al unei familii, cu o rețea de relații în sistemul mai larg.

Scopul metodei este să dezvăluie aceste dinamici mai puțin conștiente și nerespectate din sistem și să traseze granițe sănătoase, bazate pe principiile de bază (apartenență fără condiții, respect, egalitate de drepturi între membri).

Trei legi ale constelației familiale

1) Legea apartenenței - orice om conceput, născut într-o familie, are dreptul natural să-i aparțină.

2) Legea ordinii - fiecare are dreptul să dețină locul care îi corespunde, în ordinea în care a venit în familie (ex. bunicii sunt primii înaintea părinților și înaintea nepoților, fraților și se respectă rangul nașterii, cel mare, cel mijlociu, cel mic)

3) Legea echilibrului dintre a primi - fiecare membru are dreptul de a primi și de a da în mod egal atenție, iubire, valoare, etc.

Între generații părinții dăruiesc, copii primesc la rândul lor, copiii dăruiesc generației următoare.

Care sunt beneficiile?

Persoana care își lucrează propria dificultate cu această metodă, resimte în timp scurt o ameliorare a situației sale de viață.

Un seminar de constelații familiale, ori o sedință de constelații online aduce beneficii nu doar persoanei care își lucrează o problemă, cât și întregului grup, energia creată în grup devine un suport pentru fiecare participant și acest lucru consolidează încrederea și deschiderea către sine și ceilalți, metoda constelațiilor familiale face apel totodată la a învăța să ne asumăm responsabilitatea propriilor trăiri și dificultăți date de provocările vieții și să le confruntăm în mod demn, existând cel puțin o soluție pentru fiecare obstacol întâlnit și cel puțin o lecție frumoasă în spatele fiecărei experiențe. A fi realist reprezintă atitudinea cea mai constructivă, care ne ajută să ne autodescoperim și să evoluăm ca ființe umane.


Ce se spune despre Chirilă Nela, profesoara Universității Sociale din Torino: Maria Luisa Mirabella? “Nela Chirila este una dintre cele mai bune studente”.

Locul desfășurării: de stabilit în funcție de unde este grupul și data: de stabilit de comun acord.

Programări la emailul: nellybontas@yahoo.it.

1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page