top of page

Arborele genealogic are un rol important în declanșarea unei boli

Evenimentele dramatice din viața noastră (moartea prematură a părinților sau/şi a fraților sau surorilor, accidente, sinucideri, preferința părinților pentru unul din copii, neînțelegerile grave între membrii familiei, căsătorii fără iubire, divorțuri, legături extraconjugale, relații incestuoase, secretul asupra originii unui copil ori asupra cauzelor decesului unui membru al familiei, neîmplinirile profesionale, traumele provocate de evenimente istorice, expatrieri), care ies la iveală în urma procesului de realizare a geno-sociogramei, sunt fundamentale pentru noi, ca să permitem punerea în lumină a rolurilor familiale și regulile care stau la baza lor, pentru a înțelege regulile jocului din familie și care sunt scenariile de viață (cine preia profesia, fuga, boala).

Psihogenealogia ilustrează existența transmiterii transgeneraționale a convingerilor de viață, a regulilor și rolurilor, chiar a unui întreg scenariu de viață. Trasmiterile familiale pot fi de două feluri: intergeneraționale (lucruri gândite și vorbite între bunici și părinți, părinți și copii) și transgeneraționale (ne-vorbite, ne-spuse, chiar secrete, care trec mai departe fără a fi conștientizate și gândite). Acestea din urmă sunt cele care pot duce la traumă și boli psiho-somatice. Pentru a ne sustrage programelor genealogice și riscului de a dezvolta o anumită maladie este imperativ să ne cunoaștem antecedentele familiale.

Arborele genealogic are un rol important în declanşarea unei boli. De multe ori există o legătură profundă între boală şi amintirea unui eveniment traumatic din trecutul familial care-şi exercită astfel influenţa asupra vieţilor urmaşilor. De la infarctul miocardic la cancer, de la ulcerul gastroduodenal la depresie, numeroase tulburări de sănătate pot fi înţelese mai bine prin cunoaşterea arborelui genealogic al pacientului.

Moartea prematură a părinţilor sau/şi a fraţilor sau surorilor, accidente, sinucideri, preferinţa părinţilor pentru unul din copii, neînţelegerile grave între membrii familiei, căsătorii fără iubire, divorţuri, legături extraconjugale, relaţii incestuoase, secretul asupra originii unui copil ori asupra cauzelor decesului unui membru al familiei, neîmplinirile profesionale, traumele provocate de evenimente istorice, expatrieri etc. – toate aceste evenimente din trecutul familial rămân o masă confuză atâta timp cât conştiinţa nu a operat o clarificare a acestora.

Pentru a ne sustrage programelor genealogice şi riscului de a dezvolta o anumită maladie este imperativ să ne cunoaştem antecedentele familiale.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page