Arborele genealogic reprezintă produsul a șapte cupluri: patru cupluri de străbunici, două cupluri de bunici, și un cuplu de părinți. Cele șapte cupluri sunt cei cărora, datorită lor am venit noi pe lume. La baza arborelui stă un cuplu:
- În ce condiții cele două persoane s-au cunoscut? - Câți ani aveau? Din ce mediu social provin? - Ce anume i-au unit: interese, dorința, iubire, un proiect comun? Ce nivel de cunoștință? - S-au unit pentru a nu sta singuri? De a lăsa moștenitori, de a fi siguri din punct de vedere economic? - A fost dragoste fulgerătoare, doar plăcut, contract de familie, sau în lipsă de ceva mai bun? - Ce au produs împreună? - Cum s-a schimbat cuplul după apariția copilului? - Cum s-a schimbat relația părinților mei după nașterea mea? - Câte cupluri am cunoscut din arborele genealogic? - Ce fel de raport a fost, tensionat, iubire, respect? - Cum se vorbea în familie de cei pe care eu nu i-am cunoscut? - În arborele genealogic sunt cupluri exemplare și cupluri blestemate? - Ce aspecte din această moștenire au influiențat relația mea de cuplu? - Ce ritualuri, reguli de familie s-au transmis din generație în generație?
Problemele generațiilor trecute influiențează generațiile viitoare, se influiențează din momentul în care copilul este un spermatozoid și penetrează ovulul. În acel moment cheile sunt în psihicul mamei dar și în cel al tatălui, a bunicilor și a străbunicilor, combinate împreună și condiționate de societate. Dacă ne referim la forța de repetiție a trecutului, noi suntem produsul părinților noștri și sunt două cazuri:
- Un fiu dorit: are misiunea de a realiza proiectul părinților - Un fiu “accidental” : acel copil se simte vinovat că a venit pe lume, va fi copilul adult, care de tânăr va avea grija de părinți. Genograma nu tratează arborele genealogic tradițional, ci studiază raportul între familiari, pentru a identifica modelul de comportament repetitiv și să recunoaștem tendințele ereditate, de a vedea dacă arborele este sedentar sau nomad?
Arborele nivelului de cunoștință
Arborele ințelepciunii
Arborele afectiv
Arborele sexual și creativ
Arborele material
Arborele familiei
Patologiile arborelului genealogic au origini comune, este cert faptul că adulții cu diverse titluri, moduri diferite, tratează copii care sunt încredințați lor spre creștere ca și un mijloc, soluție, compensare, interpretare și nu ca un final.
Pentru a face acest lucru se impun reguli și interdicții ( de fi ceea ce ești ). Asemenea repetiției toxice, riscă de a compromite cele patru energii ale copilului:
Autostimă scazută,
Confuzie intelectuală,
Suferință și blocaje emoționale,
Creativitatea scăzută și dorințe,
Probleme fizice și financiare,
Dezordine de somn și alimentație.
Iată legăturile familiare care devin noduri familiare ( și vor fi moștenite de copii ).
Repetiția
Interpretarea
Opoziția
Compensarea
Noi în fața acestor noduri încercăm să rezistăm nu numai în fața arborelui genealogic ci și în fața situațiilor din viață care aprind vechi răni din copilărie , această rezistență are cinci forme principale care corespund cu comportamentele animalelor care trăiesc în natură și se simt în pericol.
Fuga
Atacul
Plierea cu noi inșine
Camuflajul
Autodistrugerea
Fuga - refuzul de a vorbi de o anumită problemă, de a se simți jignit și pleacă trântind ușa, de a schimba subiectul, de a nu da atenție și de a visa la altceva, de a-l prinde somnul, de a râde și de a plânge fără nici un motiv.
Atacul - manifestă furie, contrazice în continuu, atacă fizic și verbal persoana care vrea să o ajute.
Plierea cu noi inșine - de a da un exces de informații fără să comunice ceva important, de a rămâne ancorați în aceeași convingere chiar dacă evident este contrarie, de a sta în liniște, a rămâne paralizați, a nu simți nimic.
Camuflajul - are o falsă personalitate, dă mereu explicații intelectuale la emoțiile sale, minte pe alții și pe ei înșiși, încearcă să seducă, se refugiază în spatele comportamentelor de tip … fac titi așa.
Autodistrugirea - toate formele de autodistrugire fizică, a se văita în continuu, dependență de alcool, droguri, jocuri, sex, boală. Deci noi suntem suma arborelui genealogic plus rezistențele noastre.
Ce este minunat este că noi putem să lăsăm tot ceea ce am preluat, să descoperim rezistențele noastre și să începem să fim noi înșine să devenim conștienți de ceea ce vrem să fim pentru a lăsa o moștenire generațiilor viitoare, mult mai curată.
Comentários