top of page

7 pași care îți pot schimba viața

Actualizată în: 2 dec. 2023

ȘAPTE PAȘI care îți pot schimba viața
Voi împărtăși cu voi un sistem extrem de simplu, dar care s-a dovedit a fi un excelent mod de structurare a obiectivelor într-un format realizabil. Acesta este ușor de urmat și nu-ți va lua mult timp pentru a-l pune în aplicare. În cazul în care îți păstrezi o minte deschisă și decizi cu sârguință să-l aplici în viața ta, acesta este un sistem care ți-ar putea schimba viața.

Fiecare dintre noi am căzut pradă la un moment dat “Promisiunilor de Anul Nou”, perioada în care obiectivele ambițioase pe care le stabilim în decembrie devin deja o amintire în luna februarie a anului următor. De cele mai multe ori, aceste obiective sunt sortite eșecului pentru simplul fapt că nu urmăm niște pași concreți. Atunci când nu observăm progresele, devenim descurajați și renunțăm.

Cum mănânci elefantul?

Se spune că dacă vrei să mănânci un elefant, este bine să-l împarți în bucăți mai mici. Același lucru poate fi spus și despre obiectivele mari, ambițioase. Abordarea directă a întregului obiectiv este o strategie sortită eșecului. Acesta este scopul sistemului lui ȘAPTE – acela de a crea pașii care să te ajute vreme de un an de zile să-ți stabilești obiceiuri care te vor însoți în fiecare zi, săptămână, lună, an și ani de acum încolo.

Ce va face acești pași pentru tine?

Mulți dintre noi am auzit, fără îndoială, de Legea lui Pareto, care susține că “80% dintre consecințe sunt provocate de 20% dintre cauze”.

Acest sistem se asigură că un individ reduce timpul risipit pe activități lipsite de importanță sau în concordanță cu propriile sale vise. Sistemul permite individului să fie mult mai relaxat atunci când lucrurile devin agitate pe termen scurt, pentru că îl ajută să-și mențină concentrarea pe termen lung.

Având o anumită structură ne ajută ca obiectivele tale să-și păstreze o direcție dreaptă către scopurile tale. Cu toate că nu va fi niciodată o linie dreaptă – nici nu ar fi fost distractiv să fie – pașii spre obiectivele tale te vor ajuta să-ți îndrepți acțiunile în direcția corectă. În cazul în care nu știi unde-ți dorești să fii peste 1 an, 3 ani, 5 ani sau 10 ani, cum vei ajunge acolo? Este destul de dificil să ajungi pe o insulă pustie fără o hartă.

Integrarea obiectivelor tale în structura celor 7 pași

Sistemul lui ȘAPTE este structurat astfel:

• ȘAPTE principii de viață

• ȘAPTE obiective de viață

•ȘAPTE obiective înainte de 20/30/40/50/60/70

• ȘAPTE obiective anuale

• ȘAPTE obiective săptămânale

• ȘAPTE obiective zilnice

Această structură face ca acest sistem să fie un sistem de top. Cele ȘAPTE principii sunt cele mai importante, urmate de obiectivele tale de viață și așa mai departe.

Cele ȘAPTE principii de viață

În cazul în care nu ți-ai ales în mod conștient câteva principii de viață este momentul să iei în considerare o astfel de alegere.

Principiile sunt fundația vieții tale, iar în cazul în care nu le definești în mod conștient, cei din jurul tău vor face acest lucru pentru tine. Fă-ți timp și scrie cele ȘAPTE principii care crezi că te definesc sau cele care ai dori să te definească pe viitor. Aceste principii se pot trasforma cu timpul, așa că este mai bine să le notezi într-un jurnal personal.

Cele ȘAPTE obiective de viață

Nu-ți face griji dacă obiectivele tale nu vor cunoaște lumina zilei peste noapte. Pentru început, răspunde-ți la întrebarea “Ce obiective ambițioase dorești să realizezi în viața ta?”. Te provoc să ai încredere în tine și să țintești cât mai sus. Încearcă să-ți imaginezi cum ar arăta viața perfectă pentru tine și cu ce ți-ai ocupa timpul în acel scenariu. Apoi, gândește-te care ar fi obiectivele care te-ar putea îndrepta în direcția potrivită.

Cele ȘAPTE obiective înainte de 20/30/40/50/60/70

Acum, la fel ca și în cazul elefantului de mai sus, împărțim obiectivele în parți mult mai ușor de realizat. Notează care sunt cele ȘAPTE obiective pe care dorești să le urmărești în următorii zece ani și care te vor ajuta în cele din urmă să-ți îndeplinești cele ȘAPTE obiective de viață.

Cele ȘAPTE obiective anuale

Care sunt cele ȘAPTE obiective personale de anul acesta? Care sunt cele ȘAPTE obiective pe care urmărești să le atingi și care te pot ajuta să îndeplinești ceea ce-ți dorești înainte de 30/40/50/60/70?

Probabil observi cum acest model împarte în mici bucăți obiectivele noastre, fiind astfel mult mai ușor de gestionat. Cele ȘAPTE obiective de anul acesta au ca obiectiv realizarea celor ȘAPTE obiective înainte de 20/30/40/50/60/70, iar acestea, la randul lor, au ca scop realizarea celor SAPTE obiective de viață.

Cele ȘAPTE obiective zilnice și săptămânale

Ce activități poți desfășura astăzi care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele tale săptămânale? Succesul apare la sfârșit ca un 100%, dar acest “100%” este compus de cei 0.001% de devotament pe care o persoană îl oferă zilnic. Acesta este adevărul despre succes! Ce-i drept, există circumstanțe favorabile, dar dacă acestea nu-și vor face apariția, ce vei face? Le vei aștepta în continuare și vei continua să dansezi așa cum îți cântă viața sau vei deveni chiar tu însuți muzica.

1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page