top of page

Decizia și blocajul energetic

Actualizată în: 19 ian.

Niciodata profilul unui om nu ne arata omul intreg, cum o frunza nu ne arata copacul.

Adevarul se ascunde in context. Trebuie dorinta, vointa si puterea de a vedea intregul sau contextul.

Caci orice decizie, alegere sau mod de a fi, orice fapta si orice eveniment se intimpla intr-un context. Iar contextul contine mai multi protagonisti.

Pentru a lua o decizie, omul se raporteaza la o multitudine de factori existenti in cimpul sau la momentul deciziei. De exemplu, doi tineri necasatoriti se indragostesc unul de altul.

Sint singuri, se iubesc, decid sa se casatoreasca si o fac fara nici o opreliste. Cîmpul sau contextul lor de existenta permite, favorizeaza si conduce catre realizarea casatoriei. Adevarul este ca nici un factor existent in context nu-I blocheaza.

Dar, daca doi deja casatoriti se indragostesc unul de altul, mai au si copii, deja avem de-a face cu un context care blocheaza dorinta de a fi impreuna. Daca unul dintre acesti parteneri il preseaza pe celalalt sa ia o decizie, se intimpla pentru ca acel partener nu vede contextul, deci ocoleste adevarul. Si-n vreme ce el nu poate sau nu vrea sa vada adevarul, poate dezvolta emotii agresive, tulburatoare, pretentii si judecati de valoare prin prisma frinturii pe care o ridica la rang de adevar.

Pentru ca noi, oamenii, sa ne limpezim cît mai mult ratiunea, sa ne folosim mai intens si mai bine logica, dar – in mod special – sa ne pastram afectivitatea si iubirea in conditii „contextuale” nefavorabile, grele, dificile sau stresante, ar fi util sa privim in context. Sa vedem care sunt factorii blocanti sau cei favorizanti pentru o decizie, fie ca o luam noi sau o asteptam de la altcineva. O decizie irationala si lipsita de logica se petrece atunci cind „conditiile favorizante sint intrunite” (de ex. cei doi tineri care se iubesc si sunt necasatoriti, dar unul dintre ei refuza mariajul, altul si-l doreste), dar cei implicati le ignora. Adevarul existent in context arata deschiderea sau inchiderea, blocarea sau crearea conditiilor pentru ca energia sa curga intr-o directie sau alta. Exista un flux energetic, o curgere fireasca a tuturor evenimentelor, pe care le recunoastem privind catre contextul care favorizeaza sau nu producerea evenimentelor si aplicarea unei decizii. Sa fim atenti intotdeauna la directia in care curge energia globala. Sa privim cu atentie catre conditiile care ne ajuta sau ne blocheaza intr-un demers si, atunci cind cele ajutatoare, favorizante sint clare, sa urmam cursul lor. Acolo unde energia este blocata, conditiile din context prezinta o structura blocata.

Adevarul de acolo poate fi acela ca oamenii implicati in situatia, evenimentul sau starea de lucruri cu pricina au luat decizii si au facut alegeri „care au blocat curgerea fireasca a energiei”. Cind luam decizii corecte, fluxul energetic se reia de la sine, iar structura evenimentelor vietii incepe sa revina la firesc.

Acolo unde energia este blocata, creste starea de suferinta, iar evenimentele tind sa devina tot mai critice, tot mai instabile si mai puternic creatoare de blocaj.

Adevarul deblocheaza. Cind revenim la adevarul nostru, luam decizii in conditiile existente si izbutim sa curgem firesc, deci sa cream evenimente care aduc multumire tuturor si energiile curg se deblocheaza.

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page